Olemme osa Coronariaa

Kakkajuttu – näin hoidat ummetusta

Ummetus on monen tekijän summa. Se tuottaa kipua, heikentää elämänlaatua ja turvotusta vatsaan. Ummetus kehittyy usein piilevästi. Tuhriminen on usein ummetuksen syytä. Löysä kakka valuu ummetuksen ohi ilman, että ihminen voi sille mitään. Ulosteen tahatonta valumista kutsutaan ohivirtaukseksi.

Ruoka liikkuu lihassupistusten avulla. Siitä poistuu vesi ja ravintoaineet. Kuitupitoisuus ja neste auttavat massan etenemistä. Tämä on syy siihen, että monipuolinen ruokavalio ja riittävän tehokas säännöllinen liikunta auttaa ennalta ehkäisyssä.

Paras hoito ummetukseen on ennaltaehkäisy. Monipuolinen ruokavalio, säännöllinen syöminen ja riittävä nesteytys auttavat jo pitkälle. Asiakas joka liikkuu vähän, tarvitsee liikuttamista. Tämä on erityisen tärkeää liikuntavammaisilla asiakkailla.

Luo hyvät rutiinit. Tee asiakkaalle vessa-aikataulu. Vessaan mennään aamulla, aina ruokailun jälkeen ja siirtymätilanteissa, vaikka asiakas ei tunnista tarvetta. Pidättäminen ei koskaan ole terveellistä. Kehu tuotoksesta.

Opeta hyvä kakka-asento. Jalkapohjat alustalla, lapselle voi ottaa jakkaran jalkojen alle. Tukeutuminen reisiin usein auttaa. Asennon pitää olla riittävän tukeva ja melkein kyykkymäinen, jotta vatsapaine lisääntyy ja avaavat lihakset rentoutuvat. Suoli pääsee silloin suoraksi, jolloin kakka tulee helpommin. Vatsapainetta voi lisätä ähistelemällä.

Yksi tärkeä tekijä on ruoan pureskelu. Hiilihydraatteja pilkkovat entsyymit aloittavat työnsä jo syljen sekoittuessa ruokamassaan. Jos asiakkaallasi on ummetusta, varmista että hänellä on tarvittava pureskelutaito ja opeta häntä puremaan ruokaa pidempään.

On olemassa ruoka-aineita jotka voivat parantaa suolen toimintaa. Porkkanaraaste, mallasuutteet, mango, luumut soseena ja mehuna, pääryntä, täysjyväviljat, vihannekset ja vesi. Maitoa voi juoda ruokajuomaksi, mutta se ei ole veden korvike.

Kun tilanne on paha se aiheuttaa kivuliasta ulostamista, protestointia vessa-asioissa ja psyykkistä stressiä kaikille perheen osapuolille. Silloin kierre on valmis. Perhe tarvitsee ehdottomasti ohjausta ja apua. Pahimmassa tapauksessa ummetuksesta voi seurata painon laskua, veristä ulostetta, kuumeilua ja kalpeutta. Tällöin lääkärikäynti on jo ehdottoman tarpeellinen.

Ummetusta voidaan hoitaa lääkkeillä, peräruiskeilla, manuaalisella käsittelyllä, kinesioteipillä, joka lisää vatsapainetta, sekä sähköhoidolla, jolla aktivoidaan suolen toimintaa.

Terveyskirjasto Ummetus lapsella

Kinesioteippaus ja manuaalinen pehmytkudoksen käsittely ummetuksen hoidossa

Tämä blogijuttu on juttusarjaamme, johon pääset mukaan liittymällä Terapeijan viikokirjeen saajaksi. Lue kirjeestä tästä lisää: https://terapeija.fi/viikkokirje

Eija Helminen

Eija Helminen

Fysioterapeutti, ANDT-Bobath, OPT4, SOS-terapeutti

Olen tehnyt lasten ja nuorten kuntoutusta vuodesta 1982 lähtien moniammatillisessa työyhteisössä yhdessä lapsiin ja nuoriin erikoistuneiden fysio-, toiminta-, puhe-, ja musiikkiterapeuttien kanssa. Olen kehittänyt Terapeijan moniammatillista työtapaa laadunhallintaa ja vetänyt laatuprojektiamme vuodesta 1996, Työhöni kuuluu perinteinen kuntoutus/terapiatyö, varsinkin suun ja kasvojen alueen ja syömisen kuntoutus, johon olen pitkälle erikoistunut. Vedän säännöllisesti erilaisia fysioterapiaryhmiä ja moniammatillisia monimuotoryhmiä. Teen jonkin verran konsultointia ja työnohjausta. Koulutan aktiivisesti puheterapeutteja, fysio- ja toimintaterapeutteja sekä lääkäreitä suun ja kasvojen alueen ja syömisen kuntoutuksessa. Olen Terapeijan syömisklinikan terapeutti.

9 Comments

 1. Avatar

  Heya i’m for the first time here. I came across this board and
  I find It really useful & it helped me out a lot.

  I hope to give something back and aid others like you aided me.

  Reply
 2. Avatar

  I was wondering if you ever considered changing the page laytout of your
  site? Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe youu could a little more in the way of content so
  people could connect wifh it better. Youve
  got an awful lot of text for only having one or twwo images.
  Maybe you could space it ouut better?

  Reply
 3. Avatar

  Fantastic post howeve , I was wondering if you coulld write a
  litte more on this topic? I’d be very thankful
  if you could elaborate a little bitt further. Many thanks!

  Reply
 4. Avatar

  hello!,I love your writing very so much! proportion we be in contact
  extra approximately your article on AOL? I need a specialist in this area to
  solve my problem. Maybe that is you! Looking forward to look you.

  Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *