Olemme osa Coronariaa

Kakkajuttu – näin hoidat ummetusta

Ummetus on monen tekijän summa. Se tuottaa kipua, heikentää elämänlaatua ja turvotusta vatsaan. Ummetus kehittyy usein piilevästi. Tuhriminen on usein ummetuksen syytä. Löysä kakka valuu ummetuksen ohi ilman, että ihminen voi sille mitään. Ulosteen tahatonta valumista kutsutaan ohivirtaukseksi.

Ruoka liikkuu lihassupistusten avulla. Siitä poistuu vesi ja ravintoaineet. Kuitupitoisuus ja neste auttavat massan etenemistä. Tämä on syy siihen, että monipuolinen ruokavalio ja riittävän tehokas säännöllinen liikunta auttaa ennalta ehkäisyssä.

Paras hoito ummetukseen on ennaltaehkäisy. Monipuolinen ruokavalio, säännöllinen syöminen ja riittävä nesteytys auttavat jo pitkälle. Asiakas joka liikkuu vähän, tarvitsee liikuttamista. Tämä on erityisen tärkeää liikuntavammaisilla asiakkailla.

Luo hyvät rutiinit. Tee asiakkaalle vessa-aikataulu. Vessaan mennään aamulla, aina ruokailun jälkeen ja siirtymätilanteissa, vaikka asiakas ei tunnista tarvetta. Pidättäminen ei koskaan ole terveellistä. Kehu tuotoksesta.

Opeta hyvä kakka-asento. Jalkapohjat alustalla, lapselle voi ottaa jakkaran jalkojen alle. Tukeutuminen reisiin usein auttaa. Asennon pitää olla riittävän tukeva ja melkein kyykkymäinen, jotta vatsapaine lisääntyy ja avaavat lihakset rentoutuvat. Suoli pääsee silloin suoraksi, jolloin kakka tulee helpommin. Vatsapainetta voi lisätä ähistelemällä.

Yksi tärkeä tekijä on ruoan pureskelu. Hiilihydraatteja pilkkovat entsyymit aloittavat työnsä jo syljen sekoittuessa ruokamassaan. Jos asiakkaallasi on ummetusta, varmista että hänellä on tarvittava pureskelutaito ja opeta häntä puremaan ruokaa pidempään.

On olemassa ruoka-aineita jotka voivat parantaa suolen toimintaa. Porkkanaraaste, mallasuutteet, mango, luumut soseena ja mehuna, pääryntä, täysjyväviljat, vihannekset ja vesi. Maitoa voi juoda ruokajuomaksi, mutta se ei ole veden korvike.

Kun tilanne on paha se aiheuttaa kivuliasta ulostamista, protestointia vessa-asioissa ja psyykkistä stressiä kaikille perheen osapuolille. Silloin kierre on valmis. Perhe tarvitsee ehdottomasti ohjausta ja apua. Pahimmassa tapauksessa ummetuksesta voi seurata painon laskua, veristä ulostetta, kuumeilua ja kalpeutta. Tällöin lääkärikäynti on jo ehdottoman tarpeellinen.

Ummetusta voidaan hoitaa lääkkeillä, peräruiskeilla, manuaalisella käsittelyllä, kinesioteipillä, joka lisää vatsapainetta, sekä sähköhoidolla, jolla aktivoidaan suolen toimintaa.

Terveyskirjasto Ummetus lapsella

Kinesioteippaus ja manuaalinen pehmytkudoksen käsittely ummetuksen hoidossa

Tämä blogijuttu on juttusarjaamme, johon pääset mukaan liittymällä Terapeijan viikokirjeen saajaksi. Lue kirjeestä tästä lisää: https://terapeija.fi/viikkokirje

Eija Helminen

Eija Helminen

Fysioterapeutti, ANDT-Bobath, OPT4, SOS-terapeutti

Olen tehnyt lasten ja nuorten kuntoutusta vuodesta 1982 lähtien moniammatillisessa työyhteisössä yhdessä lapsiin ja nuoriin erikoistuneiden fysio-, toiminta-, puhe-, ja musiikkiterapeuttien kanssa. Olen kehittänyt Terapeijan moniammatillista työtapaa laadunhallintaa ja vetänyt laatuprojektiamme vuodesta 1996, Työhöni kuuluu perinteinen kuntoutus/terapiatyö, varsinkin suun ja kasvojen alueen ja syömisen kuntoutus, johon olen pitkälle erikoistunut. Vedän säännöllisesti erilaisia fysioterapiaryhmiä ja moniammatillisia monimuotoryhmiä. Teen jonkin verran konsultointia ja työnohjausta. Koulutan aktiivisesti puheterapeutteja, fysio- ja toimintaterapeutteja sekä lääkäreitä suun ja kasvojen alueen ja syömisen kuntoutuksessa. Olen Terapeijan syömisklinikan terapeutti.

4 Kommentit

 1. Kuva

  Howdy just wanted to give you a quick heads up. The text inn your post seem
  to bbe running off the screen iin Chrome. I’m not sure iif
  this is a format issue oor something to do with internet browser compatibility but I thought I’d post tto let yoou
  know. Thee design and style look great though! Hope you get the problem
  resolved soon. Cheers

  Vastaa
 2. Kuva

  Hey! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured I’d ask.
  Woujld yoou be interested in exchanging linkks or maybe guest authoring a blog post
  or vice-versa? My blog addresses a lot of the same topics
  as yours and I feel we could greatly benefit from each
  other. If you are interested feel freee to shoot me an email.
  I look forward to hearing from you! Terrific
  blog by the way!

  Vastaa
 3. Kuva

  Do you mind iif I quuote a few of your articles as long
  as I provide credit and sources back to your blog?
  My blog is in the exact same niche as yours andd my
  visitors wouod genuinely benefit from some of
  the information you provide here. Please let mee know if this ok with you.
  Thanks!

  Vastaa
 4. Kuva

  Howdy! I jist would like to give you a big thumbs up for your
  excellent information you’ve got here oon this post. I will be coming back to your
  site for more soon.

  Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *