Olemme osa Coronariaa

Nokkamuki – hyvä idea? Mietitäänpä vielä!

Kirjoittaja puheterapeutti Katja Koski

Tästä artikkelista on kirjoitettu uudistettu,  kattavampi ja lähdeviitteitä sisältävä juttu. Jos haluat kattavamman kuvan nokkamukin vaaroista, lue tämä juttu :

Nokkamukin haitat: lue miten nokkamuki estää vauvasi nielemistaitojen kehittymistä

Ensin lapsi syö rintaa, tai pulloa. Tai molempia. Yhteiseen ruokapöytään siirtyessä pullokin tuntuu jotenkin vauvamaiselta ja vanhemmat ryhtyvät katselemaan lähimarketin hyllyjä, että milläs se lapsi sen maitonsa nyt joisi.

No NOKKAMUKILLA!

Loistava keksintö, vähän niinku tuttipullo mutta ei kuitenkaan, sopii ”vauvan vauhdikkaaseen elämään” niinkuin muistaakseni yhdessä mainostekstissä luki. Ei läisky, vauva voi itse opetella juomaan ja vanhempi voi vaan olla ylpeä.

Nokkamuki hyvät ja huonot puolet

Hyvät puolet:

+ Sopii vauvan vauhdikkaaseen elämään

Huonot puolet:

– Nokkamuki ei edistä vauvan syömistaitoja, se itseasiassa haittaa niitä.

Nokkamukissa vauva laittaa kielensä nokan alle kupiksi ja työntää sitä eteenpäin. Vauva myös usein puree nokkaan kiinni. Tällä tavalla vauvalle ei ala kehittyä kielen taaksepäin vetäytymistä sekä sivuttaisliikettä, joka on aikuismaisen syömisen perusedellytys. Lisäksi nielaiseminen tapahtuu usein niin, että kieli työntyy eteenpäin, eikä vetäydy taaksepäin. Tämä on väärä nielaisumalli.

Oikeassa aikuismaisessa nielemismallissa kielenkärki nousee ylös ylähampaiden taakse ja painautuu sinne tiukasti. Nokkamukin nokka estää tämän ylösnousemisen.

Lisää nokkamukin ja nielemisen yhteydestä voit lukea tästä artikkelista.

– Nokkamukin käyttö voi johtaa pahimmillaan avopurentaan ja kivuliaisiin oikomishoitoihin

Jos lapsi oppii nielaisemaan vain niin, että kieli työntyy eteenpäin, jokaisella nielaisulla kieli painaa hampaita eteenpäin. Tätä kutsutaan tursotukseksi. Tämä johtaa pahimmillaan avopurentaan, ja kivuliaisiin oikomishoitoihin, jotka eivät itseasiassa korjaa tilannetta sillä oikeaa syytä (eli kielen eteenpäin työntymistä nielaistessa) ei ole korjattu.

Nokkamukista lapsi yleensä valuttaa juomaa suuhun. Samalla kieli työntyy nokan reikiä vasten jotta juomaa ei tule liian nopeasti. Tämä on juuri se kielen eteenpäintyöntyminen joka on haitallista.

– Nokkamukin käyttö voi johtaa s-äänteen virheellisyyteen ja muihinkin artikulaatiovirheisiin

Nokkamuki edistää siis kielen liian etistä asentoa, joka usein aiheuttaa s-äänteen virheellisyyden ja myös muut äänteet (kuten k) voivat olla virheellisiä.

 

 
Lataa miniopas tästä