Olemme osa Coronariaa

Osa 1. Mistä kaikesta pyöräilyn taito rakentuu?

Ilman apupyöriä pyöräily on oikeastaan niin vaativa kokonaisuus monenlaisia taitoja, että sen oppiminen on oikeastaan pieni ihme. Ei siis ole kummallista, että moni lapsi ja perhe kaipaavat ohjausta ja ideoita sen taidon opetteluun.

Tässä blogissa jaan nyt niitä ideoita ja kokemuksia, joita voi näyttämättä ohjata.

Pyöräily koostuu useammasta isosta kokonaisuudesta; pitää oppia polkemaan tasaisesti, pitää oppia ohjaamaan, jarruttamaan sekä ennakoivasti että hätäjarruttamaan ja lisäksi ylläpitämään tasapainoa potkupyörällä/ilman apupyöriä ajaessa.

Apupyörillä on hyvä harjoitella sekä tasaista polkemista, ohjaamista ja jarruttamista. Apupyörien poiston jälkeen tarvitsee siis ”vain” oppia tasapainoilemaan. Tasapainoilun voi toki oppia myös potkupyörällä ajaessa, jonka kanssa oppii myös ohjaamaan. Jarruttamisen ja polkemisen oppiminen vaatii kuitenkin polkimet.

Polkemisen oppiminen tapahtuu parhaiten tyhjällä, tasaisella, asfalttipintaisella kentällä/pihalla, jossa ei alussa tarvitse pohtia kuin jalkoja. Tahdin laskeminen; yksi-kaksi tai oikea-vasen auttaa usein. Toisten lasten on vaikeampi oppia polkemaan toisella jalalla, jolloin aikuinen voi sanallistaa juuri sen sekunnin, jolloin sillä jalalla pitäisi alkaa polkea. Vaikeinta on usein hetki, jolloin esim. oikean kuuluu lopettaa ja vasemman aloittaa. Aikuinen voi myös avustaa polkemista painamalla lapsen polvesta kohtisuoraa poljinta kohti; toiselta puolelta tai vuorotellen. On tehokkaampaa antaa lapselle palautetta oman kehon kautta ”hei näin vahvasti ja tähän suuntaan” pitää polkea sen sijasta, että työntää työntökahvasta. Työntökahvan käyttö ei ole pahasta, mutta se ei tue itsenäisen polkemisen oppimista, joskin keventää tarvittavaa voimantuottoa. Tällekin on välillä paikkansa esim. kun lapsi harjoittelee ylämäessä polkemista ja voima ei vielä ihan riitä.
Jos voima tai motivaatio ei heti riitä tasaisella polkemiseen, voi kokeilla lievästi viettävää pintaa. Näin tarvitaan vähemmän voimaa itse polkemiseen, mutta pyörä ei kuitenkaan liiku polkematta.

Jos jalka ei oikein halua pysyä polkimella voi leveästä kuminauhasta pujottaa lenksun polkimiin, jonka alle jalka laitetaan. Tämä ohjaa päkiän pysymistä polkimella ja jalka irtoaa kuitenkin helposti esim. kaatuessa. Tähän on hyvä käyttää metritavarana myytävää noin 1,5-2 cm leveistä ”vyötärö kuminauhaa”, joka kiristetään niin, että jalka pysyy, mutta tarvittaessa irtoaa.

 

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *