Olemme osa Coronariaa

Taikofon Therapy, äänituntumasoitin

Taikofon on uusi tapa kuunnella musiikkia ja äänikirjoja sekä nauttia elokuvan ja pelisovellusten äänistä kaikilla aisteilla. Taikofon ei ole kaiutin, vaan sen sisällä on värähtelevä soitinyksikkö, josta ääniaallot kumpuavat. Tästä syntyy Taikofonin pinnalle väreilevä tuntuma, jonka aistii iholla ja syvemmälläkin kehossa. Tätä kokonaisvaltaista äänen aistimista kutsutaan myös kehokuunteluksi. Taikofonia on nyt kehitelty pari vuotta Flexound System Oy:ssä ja se on  ollut mm. Terapiakeskus Terapeijan eri terapeuteilla koekäytössä. Alla kysymyksiä ja vastauksia, joita minulle on usein esitetty:

Mitä musiikkia/äänisisältöä Taikofonilla kannattaa soittaa?

  • Mitä tahansa musiikkia, mutta myös äänikirjojen kuuntelu on mukavaa, kun ei jaksa illalla väsyneillä silmillä lukea. Myös luki-vaikeuksista kärsivät tai AVH:n jälkitilan vuoksi lukemaan kykenemättömät voivat Taikofonin kautta syventyä kirjojen maailmaan. Jos haluat vahvoja tuntokokemuksia, niin valitse silloin paljon bassoa sisältävää musiikkia!

Mistä Taikofoniin saa äänisisältöä?

  • Äänisisällön voi vapaasti valita omalta mobiililaitteelta, jossa on bluetooth-yhteys, esim. Spotifysta, YouTubesta, nettiradiosta  tai lataamastasi musiikista.

Voiko Taikofon aiheuttaa kuulohaittoja, jos sillä kuuntelee liian pitkään tai liian kovaa?

  • Taikofonilla ei saa kuulohaittoja. Nykyään kuunnellaan paljon musiikkia kuulokkeilla ja siinä on helposti kuulovaurion riski. Taikofon on suunniteltu kuunneltavaksi hyvin läheltä tai korva kiinni Taikofonissa. Merkittävä ero kuulokkeiden ja Taikofonin välillä on se, että koko Taikofonin pinta säteilee ja värähtelee ääntä. Kuulokkeista ja kaiuttimista ääni tulee pieneltä alueelta ja tällöin äänenvoimakkuus alueen lähellä voi olla liian suuri. Taikofonin patentoidussa ratkaisussa äänenvoimakkuus ei ole missään kohdassa liian voimakas, mutta ääni on silti voimakkaasti aistittavissa tuntuman myötä.

Onko Taikofon samanlainen laite kuin myytävät sairaalatyynyt tai kaiuttimet?

  • Taikofon ei ole kaiutin, vaan sen sisällä on värähtelevä Flexound Xperience-moduuli. Se on soitinyksikkö, joka luo uniikin uuden äänituntumakokemuksen, eräänlaisen äänisaarekkeen. Taikofon on myös suunniteltu kestämään reipastakin käsittelyä. Johdot ja kytkimet on piilotettu päällisen alle. Päällisen vetoketjun voi tarvittaessa myös lukita, jotta uteliaat sormet eivät pääse tutkimaan laitteen johtoja ja kytkimiä. Lisäksi päällisen voi helposti irrottaa ja pestä.

Tässä muutamia kysymyksiä, joita usein kysytään, kun tulee puhe Taikofonista. Lisää infoa www.taikofon.fi sivuilta ja tietenkin Facebookissa.

Lisätietoja: Mirja Linjama, toimintaterapeutti, Flexound Systems Oy, mirja@flexound.com (040-512 4118)