Olemme osa Coronariaa

Viestintä täytyy ottaa vakavasti

Sähköposti on erittäin kätevä tapa pitää yhteyttä. Samoin tekstiviestit. Nykyiset tekstarisovellukset (kuten Whatsapp) ovat niin ikään käteviä kun niissä voi luoda ryhmiä, joissa jakaa nopeasti tietoa.

Mutta asiakasviestinnässä nämä kaikki menetelmät ovat turvattomia ja niitä ei voi käyttää edes asiakkaan luvalla.

Tietosuojavaltuutettu sanoo näin sähköpostin käytöstä:

“Jo tieto potilassuhteesta voidaan katsoa arkaluonteiseksi tiedoksi. Näin ollen suojaamattoman sähköpostin käyttö potilastietojen lähettämiseen ei lähtökohtaisesti voida pitää tietosuojavaatimukset täyttävänä.”

Ja näin tekstiviestin käytöstä:

“Tekstiviestin ei tule sisältää käsittelyn tarkoituksen (ajanvaraukseen liittyvän tiedon) kannalta tarpeettomia tietoja, koska käsittelyn tarkoituksen kannalta tarpeettomia tietoja ei ole laillista käsitellä ei edes rekisteröidyn/potilaan suostumuksella. Näin ollen tekstiviestin sisältö tulisi rajoittaa, potilasturvallisuus huomioon ottaen, käsittelyn tarkoituksen kannalta välttämättömiin tietoihin. Kuten edellä olevista seikoista käy imi, pelkästään tekstiviestin kustannustehokkuus ei voi olla perusteluna henkilötietojen käsittelyn laillisuuden arvioinnissa.”

Terapeijassa olemme ratkaisseet tämän asian niin, että kaikille terapeuteille on avattu turvallinen sähköpostiyhteys Turvaposti.fi palvelun kautta.

Terapeutti lähettää sähköpostin asiakkaalle ja laittaa salasanan menemään samalla asiakkaan puhelimeen. Sähköpostin saa ainoastaan auki tällä salasanalla. Asiakas voi puolestaan lähettää myös meille viestin turvapostin avulla. Hänellä ei tarvitse olla sovellusta itsellään, vaan se mahdollistuu kun terapeutilla on turvallinen yhteys.

Miksi Whatsapp ei ole turvallinen?

Whatsapp on Facebookin omistama palvelu. Facebook siis omistaa kaikki numerot, mitkä sinne syötetään ja uusimman uutistensa mukaan he suunnittelevat ryhtyvänsä käyttämään näitä numeroita suoramarkkinointitarkoituksiin.

Puhelinnumerolla on todella paljon helpompaa varmistaa ihmisen henkilöllisyys kuin vain sähköpostin perusteella. Näin ollen, jos sinulla on Whatsapp, mikä tahansa Facebookmarkkinointia käyttävä yritys voi saada Facebookin kautta henkilötietosi selville ja suoramarkkinoida sinulle tuotteitaan.

Jos perustat vanhempien kanssa Whatsapp-ringin, teidän kaikkien puhelinnumerot tallentuvat Facebookin suoramarkkinointitietokantaan.

Whatsapp viestit voi näennäisesti salata. Salaus ei ole kuitenkaan tiettävästi HIPAA-standardin mukainen, joka on esimerkiksi ASHAN (American Speech and Hearing Association) mukaan etäterapiapalveluiden suojaamisstandardi.

Mitä jos vanhemmat lähettävät minulle Whatsappeja tai suojaamattomia sähköposteja?

Sinä et tietenkään voi sille mitään. Pidättäydy vastaamasta, vastaa suojatulla yhteydellä, tai soita ihan perinteinen puhelu vanhemmille.

Terapeuttien on syytä ottaa asiakasviestintä vakavasti. Vaikka turvallisen sähköpostiohjelman käyttö tuntuu ehkä nyt hankalalta ja vaivalloiselta, loppujen lopuksi on kuitenkin parempi noudattaa säännöksiä kuin saada seuraamuksia.

Terkuin, Markku

Ps. Onko sinulla tietoturvauudistukseen tarvittavat omavalvontasuunnitelma ja tietoturva ym. paperit kunnossa? Järjestämme 4.11.2016 yhteistyössä asianajaja Eija Warman kanssa koulutuksen, jossa Eija auttaa sinua kädestä pitäen tekemään suunnitelman niin ettei sinun tarvitse arvailla mitä siinä pitäisi olla tai missä sitä vaikka pitäisi säilyttää. Koulutukseen on mahdollisuus myös osallistua etänä, jos matka Helsinkiin ei houkuta.

ILMOITTAUDU TÄSTÄ <—